Quinoa (je spreekt het uit als keen-wa) lijkt op een graan, maar dat is het eigenlijk niet. Toch wordt het doorgaans op dezelfde manier als granen gegeten en verwerkt in gerechten. Quinoa heeft een rijke, nootachtige smaak.
Quinoa bevat veel gezonde voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels en levert een grote hoeveelheid vitamines en mineralen. Quinoa bevat de vitamines B1, B2, B6 en B11 én de antioxidant vitamine E. Mineralen die je in quinoa kunt vinden zijn onder andere ijzer, koper en zink, welke bijdragen aan een goede weerstand.
Quinoa is bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten. Hierdoor is het ook erg geschikt om te gebruiken door vegetariërs en veganisten.
Doordat quinoa van nature geen gluten bevat, kan het goed gebruikt worden door mensen met een glutenintolerantie.
Quinoa zaden bevatten van nature een coating, welke helpt voorkomen dat vogels of andere dieren de zaden opeten. Het nadeel van deze coating is dat het een bittere smaak heeft. Door de quinoa eerst af te spoelen voordat je het kookt, zorg je ervoor dat de coating verwijderd wordt. Hierna kun je de quinoa in ongeveer 15 minuten gaar koken.
Quinoa is erg veelzijdig. Je kunt de quinoa gebruiken als basis ingrediënt van een maaltijd, net zoals pasta, couscous en rijst. Maar ook door een salade zijn de quinoa zaadjes erg lekker. Je kunt quinoa bovendien gebruiken als ontbijt, op dezelfde manier als havermout, of door de yoghurt.
Ingrediënten: quinoa (van biologische landbouw)
Land van herkomst: Peru
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1539 kJ (368 kcal) | |
Vet | 6,1 g | |
- waarvan verzadigd | 0,7 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 1,6 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 3,3 g | |
Koolhydraten | 57,2 g | |
- waarvan suikers | 4,9 g | |
Voedingsvezels | 7,0 g | |
Eiwitten | 14,1 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 0,36 mg | 33% |
Vitamine B2 / Riboflavine | 0,32 mg | 23% |
Vitamine B6 / Pyridoxine | 0,49 mg | 35% |
Vitamine B11 / Folaat | 184 µg | 92% |
Vitamine E | 2,4 mg | 20% |
Fosfor | 457 mg | 65% |
IJzer | 4,6 mg | 33% |
Kalium | 563 mg | 28% |
Koper | 0,59 mg | 59% |
Magnesium | 197 mg | 53% |
Seleen | 8,5 µg | 15% |
Zink | 3,1 mg | 31% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews