De Macadamia noot is in 1857 aan de oostkust, hierdoor ook wel Queensland noot genoemd, van Australië ontdekt door John MacAdam. De noot werd al snel populair en werd daarom vrij kort na de ontdekking wereldwijd verspreid naar landen als Hawaï, Kenia, Malawi, Zuid-Afrika, Guatemala en Puerto Rico. Nog altijd is Australië de grootste producent van de Macadamia noot. Australië wordt op de voet gevolgd door Hawaï en Zuid-Afrika. Momenteel worden twee soorten binnen het Macadamia geslacht specifiek voor de verkoop gekweekt, namelijk de Macadamia integrifolia en de Macadamia tetraphylla.
De Macadamia noot groeit aan een groenblijvende boom in de tropische regenwouden gelegen aan de kust. De boom gedijt het beste op vulkanische grond. De Macadamia noot begint als witte of roze bloem. De bloemen ruiken heerlijk. Uiteindelijk zullen elk van deze bloemen uit rijpen tot soms wel 20 noten. De noten zijn omhuld met een leerachtige schil. Zodra de noot gerijpt is, zal de schil barsten en valt de noot op de grond en is deze klaar om geoogst te worden. Het oogsten gaat tegenwoordig al lang niet meer met de hand. De meeste boeren op de plantages beschikken over een machine die de noten van de grond raapt. Daarna wordt de bolster verwijderd en worden de noten gesorteerd. Na het sorteren van de noten worden ze naar de fabriek gebracht o gepeld en op kwaliteit gecontroleerd te worden.
De macadamia noot heeft een bijzonder hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten, van maar liefst 60%! Producten met hogere percentages komen dan ook bijna niet voor. De macadamia noot bevat ook veel vitamines en mineralen. Het is bijvoorbeeld een erg rijke bron van thiamine (vitamine B1). Deze vitamine is onder meer belangrijk voor je energiestofwisseling, concentratievermogen en geheugen. Macadamia noten zijn bovendien een goede bron van vitamine B6 én de mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en selenium. Macadamia noten ondersteunen hierdoor je energieniveau en kunnen helpen vermoeidheid te verminderen. Ook voor je haar en huid zijn macadamia noten gunstig. Zo helpt selenium uit de macadamia je haren sterk en glanzend te houden en draagt koper bij tot een normale pigmentatie van je haar en huid.
De Macadamia noot is een zeer veelzijdige noot. Wel is dit een zeer harde noot die bijzonder moeilijk te kraken is. De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals kraakten de noot met een steen. de schil is zelfs zo hard, dat deze in schuurpapier verwerkt kan worden. De prijs van de noot ligt ook hoger dan de prijs van andere noten, juist doordat het zoveel moeite kost om de noot te kraken. De Macadamia noot kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt. zo wordt er olie gemaakt van de Macadamia noot. De olie is bijzonder gezond en kan gebruikt worden om mee te bakken, maar ook om salades mee op smaak te brengen of brood in de dippen. Probeer de olie ook eens toe te voegen aan een groene smoothie. De Macadamia noten zijn ook zeer geschikt als tussendoortje, bijvoorbeeld gezouten of gezoet. De noot kan ook prima toegevoegd worden aan een salade voor een stevige bite. Probeer ze ook eens toe te voegen aan zelfgebakken koekjes, cakes of brood. Dit is eenvoudig te doen door de noten fijn te hakken en door het deeg te mengen.. De noot wordt verder niet allen in de keuken gebruikt, maar ook in cosmetische producten. Juist die veelzijdigheid maakt dat de vraag hoog is en de noot vrij kostbaar is. De olie uit de noot wordt vaak gebruikt om bodybutter, shampo en crèmespoeling te verrijken.
Macadamianoten bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en essentiële mineralen zoals magnesium en ijzer. Ze ondersteunen de hartgezondheid en kunnen ontstekingen verminderen.
Ja, ondanks hun hoge vetgehalte kunnen ze helpen bij gewichtsverlies omdat ze langdurig een vol gevoel geven en de stofwisseling kunnen ondersteunen.
Ja, macadamianoten behoren tot de boomnoten en kunnen allergieën veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor noten.
Bewaar ze in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats. Voor een langere houdbaarheid kunt u ze in de koelkast of vriezer bewaren.
Macadamianoten zijn duur omdat de bomen pas na 7 tot 10 jaar noten produceren en de oogst- en verwerkingsprocessen intensief zijn.
Nee, macadamianoten zijn giftig voor honden en kunnen symptomen zoals spierzwakte, braken en lethargie veroorzaken.
Rauwe macadamianoten hebben een zachte textuur en een milde smaak, terwijl geroosterde noten knapperiger zijn en een intensere, nootachtige smaak hebben.
Een handvol (ongeveer 30 gram) per dag is een gezonde hoeveelheid en biedt de meeste voordelen zonder overmatige calorie-inname.
Macadamianoten worden vooral geteeld in Australië, Hawaï, Zuid-Afrika en delen van Latijns-Amerika.
Ja, de gezonde vetten in macadamianoten kunnen het LDL-cholesterol (slecht cholesterol) verlagen en het HDL-cholesterol (goed cholesterol) verhogen.
U kunt uw macadamia eenvoudig bestellen bij Notenstore. Onze Macadamia zijn zowel gangbaar (gebrand en ongebrand) als biologisch verkrijgbaar. Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons via het contactformulier of telefonisch via 0320 415479