Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Kokosolie biologisch

Gewicht Kiloprijs Prijs
€ 10,00
€ 4,95
€ 4,50
2 werkdag(en)

Gewichtseenheid voorzien van  zijn verpakt in zakken van biologisch composteerbaar materiaal. De volledige verpakking is vervaardigd van natuurlijke, niet fossiele, grondstoffen. Wilt u meer weten over deze verpakking klik dan hier.

De overige gewichtseenheden worden verpakt in stevige hersluitbare kunststof potten/emmers of gesealde kunststof zakken.

  • Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden!
  • Dagelijks vers verpakt!
  • Gratis verzenden boven € 45 Nederland/België
  • Verzending naar alle landen binnen EU en Zwitserland, zie hier info over verzenden
  • Bestellen met en zonder account

Productomschrijving

 

Biologische kokosolie (450 gram)

 

Kokosolie wordt verkregen uit het geraspte en gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Het gedroogde vruchtvlees wordt koudgeperst, waardoor de kokosolie vrijkomt. De kokosolie is 100% biologisch. Het heeft bovendien een heerlijke smaak.

Kokosolie om mee te bakken

Doordat kokosolie een hoog rookpunt heeft, van ongeveer 175°C, is het erg geschikt om mee bakken, braden of wokken. Je kunt het ook gebruiken door soepen of sauzen, of als dressing over een salade. Kokosolie is vloeibaar vanaf een temperatuur hoger dan 25°C.

Kokosolie op je brood

Kokosolie is ook erg lekker op je boterham, in plaats van boter of margarine. Je kunt kokosolie bovendien uitstekend gebruiken als verzorgingsproduct. Lees in deze blog hoe.

Kokosolie wordt verkregen uit het geraspte en gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot . Kokosolie om in te koken, baken en braden, als huidverzorger en als verbeteraar van de gezondheid. Kokosolie is een complete bron van hoogwaardige voedingsstoffen die je fitter en gezonder doet voelen. Kokosvet is geen ander product maar gewoon gestolde olie.


Geraffineerde kokosolie, ook wel bio-ontgeurd genoemd, wordt gewonnen uit zongedroogd geraspt kokosvlees. Omdat bij het droogproces ook schimmels en bacteriën vat op het vruchtvlees krijgen kan er hierdoor enige verkleuring en geur ontstaan. Tijdens het raffineren wordt de olie ontkleurd en ontdaan van schimmels en mogelijke ziektekiemen. Jammer genoeg gaat dit ook ten koste van vele goede bestanddelen in de olie. Geraffineerde olie heeft een smeltpunt van 24-26°C.

Onze kokosolie is geraffineerd, dus perfect te gebruiken om in te bakken, frituren en wokken. Ongeraffineerde kokosolie wordt meer 'koud' gebruikt om bijvoorbeeld op de huid te smeren.


Ongeraffineerde kokosolie daarentegen is zonder verdere nabewerking het resultaat van een pure persing en wordt aangeduid met 'extra vierge'. Nadat de kokosnoten gepeld en onder hygiënische omstandigheden geraspt zijn worden ze direct in grote ovens gedroogd. Verkleuring van het vruchtvlees wordt hiermee voorkomen en de olie die verkregen wordt is van een zeer hoge kwaliteit. De extra vierge wordt bij een temperatuur van 30-37°C pas vloeibaar.

Kokosmelk en klapperwater worden vaak verward met kokosolie. Er is echter met beiden een hemelsbreed verschil. Kokosmelk wordt gewonnen uit vers geraspt vruchtvlees en bestaat voor 85% uit water en slechts voor een klein deel uit vet. Klapperwater tenslotte is het kleine beetje kiemwater wat zich in de holte van een verse kokosnoot bevindt.

De voedingsleer is altijd in beweging. Werden in het beging naast de Schijf van Vijf de verzadigde vetten als verkeerde vetten aangewezen. Inmiddels weten we dat er ook verzadigde vetten zijn die wél gezond zijn. Kokosolie bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren. Door een afwijkend vetprofiel ten opzichte van andere verzadigde vetten wordt kokosolie snel door het lichaam verwerkt. In samenstelling lijkt de olie die uit kokosnoten gewonnen wordt nog het meest op palmpitolie. Beiden zijn rijk aan vetzuren en hebben een middenlange keten, afgekort als MCT, die voor het grootste deel bestaat uit laurinezuur, gevolgd door myristinezuur en palmitinezuur. Laurinezuur bevindt zich ook in onze moedermelk en beschikt over bacterie- en virusdodende eigenschappen.

Middellange keten vetzuren hebben als voordeel dat ze snel door ons bloed in energie worden omgezet en niet belastend zijn voor de lever. Zo blijven en maar een klein deel van de vetten achter in ons lichaam. Dat betekent niet dat we kokosolie onbeperkt kunnen eten zonder aan te komen. Dat wat het lichaam niet verbrandt blijft wel degelijk achter als 'vetvoorraad'. We mogen ook niet vergeten dat 1 lepel kokosvet 120 calorieën bevat.

In tegenstelling tot andere plantaardige oliën kan kokosolie keer op keer tot op hoge temperaturen verhit worden zonder dat er polymeren of vrije radicalen vrijkomen. Dat betekent niet dat je de olie onbeperkt kan gebruiken. Restanten van etenswaren die achterblijven in de olie zorgen wel degelijk voor vervuiling en smaakverandering. Ongebruikte kokosolie kan je gemakkelijk jarenlang bewaren zonder dat ze ranzig wordt of gaat verkleuren.

Hoewel het zeer zelden voorkomt kan iemand allergisch zijn voor de vetten in kokos. Heb je een notenallergie hoef je echter niet bang te zijn dat je geen kokosolie zou kunnen gebruiken. Een kokosnoot behoort, net als de pinda, namelijk niet tot de noten maar tot de peulvruchten. Over een allergie voor de bestanddelen van kokos is nog niet veel bekend.

Niet alleen als voedingsmiddel is kokosolie gezond, dankzij de MCT is ze ook als huidverzorgingsmiddel of haarmasker heel goed te gebruiken. De moleculaire structuur van kokosolie is veel kleiner dan die van andere oliën en daardoor dringt ze sneller de huid of haarcellen binnen. Bewezen is dat kokosvet goed helpt bij haarroos, gesprongen lippen, kloven in de handen en voeten, eczeem en psoriasis. Door de ontsmettende werking van het laurine- en caprylzuur kan kokosolie tandcariës met wel 80% voorkomen. Vermengd met een beetje zeezout en een smaakmaker zoals munt is het een uitstekende biologische tandpasta. De bacteriedodende werking heeft ook zijn invloed op transpiratiegeur. Een beetje kokosolie onder de oksels werkt net zo goed en misschien wel beter als deodorant.

Net als olijfolie heeft kokosolie een specifieke smaak waar je aan moet wennen. Zorg ervoor dat het niet tegen gaat staan en laat het geleidelijk aan zijn plaats in je keuken innemen. Begin met een salade of een Oosters roerbakgerecht, daar zijn we de kokossmaak immers al in gewend en bouw het gebruik van lieverlee op. Na verloop van tijd zal je merken dat je je prettiger gaat voelen want de olie heeft direct een positieve uitwerking op je darmen en andere organen.

Kokosolie heeft een hoge voedingswaarde, een zacht romige smaak en geeft met name aan vegetarische gerechten een extra bite. Net zoals dierlijke verzadigde vetten je een voldaan gevoel geven zo geeft kokosolie dat ook. Je zal met het gebruik van kokosvet daardoor na de maaltijd niet gauw weer trek krijgen.

Kokosolie valt onder de zogenaamde categorie van Superfoods. De olie mag deze naam dragen omdat ze een complete bron van hoge concentraties mineralen, vitaminen, polysachariden, aminozuren en anti-oxidanten is. Ze voldoet daarmee aan alle eisen die aan een superfood gesteld worden. De 'extra vierge' is daarnaast een onbehandeld product wat ze ook geschikt maakt voor toepassing in een Raw lifestyle.

Ingrediënten: kokosolie (van biologische landbouw)

Land van herkomst: Filipijnen

Allergenen: geen

Bewaren: koel bewaren

Voedingswaarden

Per 100 gram RI*
Energie 3665 kJ (892 kcal)
Vet 99,1 g
- waarvan verzadigd 83,7 g
- waarvan enkelvoudig onverzadigd 5,2 g
- waarvan meervoudig onverzadigd 1,3 g
Koolhydraten 0,0 g
- waarvan suikers 0,0 g
Voedingsvezels 0,0 g
Eiwitten 0,0 g
Zout 0,0 g

* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)

Productomschrijving en voedingswaarde is tot stand gekomen in samenwerking met Hanne van Meel MSc van Metis Food Consultancy

Reviews

Nog geen reviews

Kokosolie biologisch
€ 4,50
Gewicht Kiloprijs Prijs
€ 10,00
€ 4,95
€ 4,50

Laatst door u bekeken