Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Zijn noten glutenvrij?

zijn noten glutenvrijGluten komen voor in veel verschillende producten. Jammer, want steeds meer mensen houden zich aan een glutenvrij dieet. Voedsel met gluten brengt bij hen allergische reacties teweeg, voornamelijk in de dunne darm. Een twijfelgeval op het gebied van gluten wordt gevormd door noten - zitten hier nu wél of géén gluten in? Het antwoord hangt af van de noot in kwestie. Je vindt het hieronder!

 

Wat zijn gluten?

Gluten behoren tot de eiwittenfamilie en kom van nature voor in veel verschillende producten, zoals tarwe, rogge en gerst. Daarmee bevatten alle soorten voeding die worden gemaakt van dit soort ingrediënten automatisch ook gluten, zoals verschillende soorten brood. Desondanks zijn er veel producten die gluten bevatten terwijl dit in eerste instantie niet nodig lijkt te zijn. Verschillende soepen, sauzen of kant-en-klaarproducten uit de supermarkten gebruiken gluten als bindmiddel en brengen eveneens een allergische reactie teweeg.

Als je een glutenvrij dieet hebt weet je als geen ander dat het knap lastig is om producten uit te zoeken waar géén gluten inzitten. Je weet dat de meeste broden voor jou niet geschikt zijn, maar doordat gluten in zoveel andere producten (onnodig) worden ingezet is boodschappen doen niet zo makkelijk als voor mensen die niet te maken hebben met deze allergie.

Waar zitten gluten niet in?

Gelukkig bestaat er alsnog een groot assortiment glutenvrije producten. Deze vind je in de reformwinkel, maar ook gewoon in verschillende supermarkten. Producten die van nature geen gluten bevatten zijn onder meer groenten, stukken fruit, vlees, vis en rijst. Ook noten vallen onder deze noemer, maar pas op. Wanneer je spreekt over noten die reeds bewerkt zijn is de kans groter dat er tóch gluten zijn gebruikt tijdens de productie. En het nuttigen van dit soort noten is schadelijk voor de dunne darm.

Welke noten zijn glutenvrij?

In principe zijn noten dus vrij van gluten. Dit geldt voor rauwe noten, geroosterde noten en gebrande noten. Borrelnootjes en andere noten uit een (supermarkt)verpakking zijn bewerkt met verschillende smaakstoffen. De kans is daarom groot dat deze wél gluten bevatten, hetgeen op de achterkant van de verpakking valt te lezen.

Is dit niet het geval, check dan altijd de andere ingrediënten. Bevatten de noten verdikkingsmiddelen? Neem ze dan, in het geval van een glutenallergie, niet mee: de kans is groot dat deze gluten bevatten. Hetzelfde geldt voor het middel maltodextrine.

Wat kan ik wél nemen?

Ben je een groot liefhebber van noten? Dan is het ons advies om te blijven bij de hierboven genoemd rauwe, geroosterde en gebrande noten. Mocht je tóch verlangen naar de smaak van kruiden op zo'n noot, wees dan slim en ga zelf aan de slag met het maken van dit soort noten. Een gekruide noot is namelijk relatief eenvoudig te bereiden - én op een dusdanige manier dat er géén gluten bij komen kijken.

Het enige wat je in feite nodig hebt zijn de noten, een heteluchtoven en een aantal kruiden die voldoen aan jouw voorkeuren qua smaak. Vanzelfsprekend moeten deze kruiden geen gluten bevatten. Dit soort varianten vind je bij goed zoeken in de supermarkt en sowieso in reformwinkels. Bestrooi de ongebrande noten simpelweg met de kruiden en plaats ze zo'n twintig minuten in een voorverwarmde oven op ongeveer zeventig graden Celsius. Op deze eenvoudige manier heb je tóch gekruide noten - geheel glutenvrij.

Waar vind ik noten?

Op zoek naar noten van hoge kwaliteit? Kijk dan in onze online notenshop jouw adres voor verschillende soorten noten! Omdat Notenstore de producten herverpakt in een omgeving die niet geheel glutenvrij is, vermelden wij op de producten, dat het sporen van gluten kan bevatten. Al de hier aangeboden producten zijn vers en worden eenvoudig bij je thuis bezorgd.

Vorige Volgende