Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

GYPSY PEER WINTERCAKE

GYPSY PEER WINTERCAKE

Peer cakeNa het succes van de ‘Gypsy Peer Cake‘ heb ik her en der al heel wat broertjes en zusjes van dit paradepaardje voorbij zien komen. De één nog mooier dan de ander, waarbij peer op allerlei manieren centraal stond. Soms iets schuin of ‘kopje onder’ onder een robuust dekbed, maar allemaal met liefde gemaakt. Daar draait het uiteindelijk om!

Met de kerst in aantocht leek het mij geweldig om een extra dimensie aan het recept te geven. Een winterse creatie waarbij geborgenheid en ‘oog voor een ander’ centraal staan. De ‘Gypsy Peer’ staat er niet langer alleen voor, deze wordt niet omringt door een heuse ‘Gypsy Peer Familie‘.

De winterse smaken van vijgen en cranberries combineren ontzettend goed met de sierlijke stoofpeertjes en de specerijen.

Op een bedje van gedroogde vijgen staan de ambachtelijke stoofpeertjes te stralen met een rechte rug waarbij de kruinen van de stoofpeertjes fier boven het fluwelen beslag uit torenen. De taart is beschilderd met een laklaagje van vijgenjam van Pur Natur wat zorgt voor een prachtige afwerking in combinatie met de amandel crunch als topping!

 

 

Met een sprongetje van geluk opende ik de deuren van mijn oven waarna dit prachtige taartje er als een ware ‘Gouden Koets‘ uit  rolde. De aromatische geuren verspreidde zich razendsnel door mijn huis  waarna zelfs de buurtbewoners door mijn ramen tuurden nadat ook zij deze heerlijke lucht hadden geroken. Vanuit de kerstgedachte ‘oog hebben voor elkaar en saamhorigheid’ kon ik het niet laten om deze smakelijke traktatie te delen. Bij het aansnijden van de taart was er een glimlach op mijn gezicht te zien, waarbij ik straalde van oor tot oor. Het is gewoon kunst! Kunst met een grote K, prachtig. Ik zou de taart bijna op sterk water zetten, zo mooi!

 

Laat de kerst niet langer een glutenvrije ‘last’ zijn en maak er met deze taart een glutenvrij feestje van!

Dit geluk wil ik met jou delen, het zou toch  geweldig zijn als jij dit  kunstwerk met kerst op tafel kan toveren! De taart is uiteraard gluten-, en lactosevrij daarnaast zijn er geen geraffineerde suikers in verwerkt! Genieten in de breedste zin van het woord!

 

 

RECEPT GYPSY PEER WINTERCAKE

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 1 banaan
  • 100 gr. medjoul dadels
  • 1 el roomboter of kokosolie
  • 100 gr. amandelmeel*
  • 100 gr. boekweit-, haver- of rijstmeel**
  • 1,5 el speculaaskruiden
  • 1 tl gingerbread kruiden (gember misstaat ook niet)
  • 1 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje
  • snufje zout
  • 5 stoofpeertjes (bereid, weet je niet hoe? Kijk HIER eens!)
  •  gedroogde vijgen naar wens
  • 50 gr. gedroogde cranberries
  • 0,5 tl bakingsoda
  • scheutje citroensap
  • 50 gr. gebroken amandelen
  • 1 el jam (ik gebruikte vijgenjam)

*Budgettip! Je kunt er ook voor kiezen om de melen te vervangen door 150 gr. gemalen havermout.

** Niet glutenvrij? Je kunt de melen ook vervangen door speltmeel.

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Bekleed een springvorm van zo’n 20 cm met een bakpapier zodat de peren familie vrijwillig de bakvorm wil verlaten wanneer het bakproces ten einde is gekomen.
  2. Mix de eieren  zo’n 5 a 10 minuten tot een lobbige massa.
  3. Ondertussen doe je de melen, specerijen, vanille en het zout in een mengkom.
  4. Maak de banaan samen met de gesmolten kokosolie/roomboter en de dadels fijn met een staafmixer of keukenmachine.
  5. Voeg beetje bij beetje het meel toe en spatel het beslag goed door. Doe hetzelfde met het eiermengsel waardoor er een egaal beslag ontstaat.
  6. Is het beslag nog erg droog? Voeg vervolgens beetje bij beetje de amandeldrink toe totdat je een beslag hebt zonder klontjes, niet te waterig en niet te vast.
  7. Nu is het tijd om de cranberries door het beslag te roeren evenals de bakingsoda en citroensap.
  8. Giet met beleid een laagje beslag in de springvorm. Leg op de plekken waar je de peertje wilt hebben een gedroogde vijg op de bodem of verspreid de gedroogde vijgen over het beslag.
  9. Snijd de kontjes van de de stoofpeertjes af zodat ze stevig kunnen blijven staan. Zet de peertje recht op in de springvorm.
  10. Voorzichtigheid is geboden bij het verspreiden van het beslag aangezien de stoofperen om kunnen vallen als echte tuimelaars.
  11. Garneer de taart met de amandel crunch.
  12. Bak de taart in zo’n 40 minuten af. De perencake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
  13. Laat de taart afkoelen op een taartrooster.
  14. Wanneer de taart voldoende is afgekoeld kun je de taart insmeren met vijgenjam.

Eetsmakelijk en geniet!

 

Vorige Volgende